Motioner

Motion: Arbetskläder till kommunanställda

Vänsterpartiet lämnade idag in en motion angående arbetskläder för kommunanställda, och om hur vissa  arbetsgrupper tvingas bekosta dessa själva. Kräver yrken att speciella regler följs kring arbetskläder bör denna kostnad ligga på arbetsgivaren – i detta fall kommunen. Att vissa yrkesgrupper som till exempel  vaktmästare får arbetskläder  medans anställda inom bland annat äldre- och barnomsorg inte får detta är mycket märkligt. Detta är jämställdhetsfråga då det knappast är en slump att dessa utsatta yrken traditionellt har ansetts vara kvinnliga yrken; därför kämpar Vänsterpartiet Nordmaling för en förändring. Motionen kan läsas i sin helhet nedan:

Motion från Vänsterpartiet.

Nordmalings kommun är en av många kommuner i landet, som inte tillhandahåller arbetskläder till sina anställda inom olika verksamhetsområden där vi har folk anställda.

Om man tittar på personalen som arbetar inom vården, så är de hänvisade till att införskaffa sina egna arbetskläder, som de endast får använda inom den fastighet dom verkar i.

Det finns ”skyddskläder” i form av plastförkläde som knappt tål att någon tar tag i dessa. De täcker inte heller ställen som ofta utsätts för diverse exkrementer. Det gör att den anställde måste ha minst fyra ombyten.  Dessa arbetskläder slits allt som oftast i tvättmaskinen, inte av normalt slitage. Det är en ganska stor kostnad för de anställda, för att kunna utföra sitt arbete med kläder som arbetsgivaren begär att de ska använda.
Det är också en jämställdhetsfråga.

Därför föreslår Vänsterpartiet

Att kommunen ser över sina regler och börjar med att ge sin personal bidrag till inköp av arbetskläder, för att  senare via en upptrappning se till att de anställda får full täckning för kostnaden.

 

Kopiera länk