Insändare

Mer kring LOV

Den 30/1 skickade Vänsterpartiet Nordmaling en insändare till media och nu finns den även att läsa nedan:

Nordmaling är ingen lekpark för riskkapitalet

I en intervju med Nordmalings nuvarande kommunalråd Madelaine Jakobsson (c) förs idén fram om att återinföra lagen om valfrihet (LOV). Detta skulle vara andra gången som Nordmaling inför LOV. Vänsterpartiet Nordmaling ställer sig mycket kritiskt till ett sådant beslut. Återinförandet av LOV medför stora konsekvenser för kommuninvånarnas möjlighet till en säker och god omsorg. Genom att öppna dörrarna för privata vinstintressen inom omsorgen riskeras stora kvalitetsskillnader uppstå mellan hög- och låginkomsttagare.

LOV överlämnar delar av kommunens ansvar för att en god och säker omsorg tillgodoses till företag som har vinst som största intresse. Privata vinstintressen innebär i praktiken att ansvaret hamnar på den enskilde individen att betala för den hjälp som behövs. Detta innebär även ett ökat krav på brukaren att införskaffa kunskap – vilket individen i fråga kanske inte vill eller kan.

Vänsterpartiet Nordmaling anser att LOV är ett steg i fel riktning; vård och omsorg bör vara än mer lättillgänglig än det är idag. Tillgängligheten ökar inte med stora klyftor i kvalité mellan de som har råd att betala från egen plånbok och de som inte kan. Tillgängligheten ökar inte då större krav sätts på den enskilde individen. Tillgängligheten ökar inte med riskkapitalbolag som i stället för att återinvestera vinst i organisationen överför pengarna till bankkonton utomlands – i så kallade skatteparadis. Säkerheten ökar inte av nedskärningar och av personal och orimligt sparande av materiel.

Det som ökar tillgängligheten är en vård och omsorg som finansieras gemensamt och där resurser stannar i återinvesteras. I en sådan miljö kan kvaliteten förbättras successivt.

Man kan ställa sig frågan: är det moraliskt försvarbart att tjäna pengar på utsatta eller sjuka människor? Vänsterpartiet Nordmaling anser inte det och vi kommer att kämpa för ett solidariskt samhälle där alla människor har samma rätt och möjlighet till en god vård och omsorg.

Niklas Vestermark
Vänsterpartiet Nordmaling

Kopiera länk