Nyheter

Debatt om framtidens äldreomsorg

Vid det senaste kommunfullmäktige 5/9 stod framtidens äldreomsorg på dagordningen. Upplägget var en debatt där varje parti representerat i Nordmalings kommunfullmäktige samt övriga ledamoten, fick göra ett anförande under 3 minuter vardera.

Punkter som Vänsterpartiet tog upp:

  • Bygga trygghetsboende
  • Attraktivare boendelösningar (brukare och personal)
    – Bygga nytt
    – Enkelrum ja (snart norm i Nordmaling)
    – Antal boendeplatser
    – Internet
    – Återinföra särskilda demensavdelningar för svårare BPSD (Beteendemässiga och  Psykiska Symtom vid Demens)
    – Öka bemanning/nyckeltal
    – Undersköterskeutbildning
    – 6 timmars arbetsdag
    – Vikariebrist
  • Sociala aktiviteter
    – Ideella föreningar

I dag blir det allt fler individer som väljer att bo kvar i hemmet med varierande mängd hemtjänstinsatser.  Att den möjligheten finns och används anser Vänsterpartiet är en grundläggande rättighet, men samtidigt är det viktigt att synliggöra de ekonomiska kostnader som multiinsatser innebär. I en sådan situation är det lönsammare med andra boendelösningar, där ibland trygghetsboenden och särskilt boende – förutsatt att individen i fråga är villig.

Hur gör man det attraktivt med trygghetsboende och särskilt boende? Först och främst konstateras att Nordmalings kommun helt saknar trygghetsboende. Kullen som idag är ett seniorboende var ursprungligen tänkt att vara ett trygghetsboende, men det gick snabbt åt andra håll. Skillnaden mellan de olika boende formerna är anpassade och gemensamma lokaler (matsal etc) samt en aktivitetsvärd. Vänsterpartiet förde fram betydelsen av att bygga ett nytt trygghetsboende som komplement till senior- och särskilt boende. Att det krävs ett nybyggande var hela kommunfullmäktige enade om, men det är viktigt att ta lärdom av vad som gick fel förra gången. Vänsterpartiet vill dock poängtera att allt byggande av bostäder är av goda under rådande förhållanden

Sedan finns det den där boendeformen kallad särskilt boende, det där som kan få människor att springa för livet, att sätta sig på tvären. Föreställningen av dagens äldreomsorg förkroppsligas av särskilt boende även om dess bild och rykte inte alls stämmer överens med verkligheten. På särskilt boende bor brukarna i egna rum längst en korridor, men där stannar nog föreställningen gentemot verkligheten.  Där finns hemtrevliga rum (möbleras efter brukarnas önskan), duktig personal dygnet runt i vått och torrt.  Brukarna bestämmer själva mycket i sin tillvaro där personalen hjälper till att göra vardagen meningsfull.

De senaste årens besparingar på äldreomsorgen innebär tyvärr att i takt med att brukarnas krav ökar har bemanningstätheten minskat, det innebär en ökad stress och känsla av otillräcklighet hos personalgruppen. Tidsbristen hos personal innebär att sociala aktiviteter inte alltid hinns med och det påverkar direkt de boendes välmående och känsla av meningsfullhet. Vänsterpartiet vill öka bemanningen och därmed försäkra att kommunens invånare har en fantastisk äldreomsorg som alla förtjänar, med personal som mår bra.

Andra åtgärder som Vänsterpartiet står för är utbildning för personalen, 6 timmars arbetsdagar, öka vikariepoolen (genom att göra arbetet attraktivare) och avskaffandet av LoV. Återinförandet av LoV riskerar att utarma äldreomsorgen, när människor reduceras och endast existerar för exploatering och vinstintresse går någonting förlorat – allas rätt till god och jämlik vård och omsorg. Vänsterpartiet kommer aldrig stödja vinstintressen på utsatta individer.

Kopiera länk