Insändare

”Många som överväger en flytt till Nordmalings kommun vill gärna bo närmare naturen och havet, även på landsbygden, men vem vill bo där det endast finns tomma hus och eftersatta vägar? Vilka företag vill etablera sig i en tom by? Kapar man bara i det som gör människors liv tryggt och drägligt blir Nordmalings kommun en trist plats att leva på”

Den 22/6 fattade kommunfullmäktige beslut om budget 2021. Det fanns mycket som vi i Vänsterpartiet inte håller med styrande majoritet C, M och KD. Tyvärr var det problem med kommunens webbsändning av mötet, vilket hindrat många att följa med i debatten. Nedan är en debattartikel/insändare (nedkortad) vi gemensamt skrivit för att lyfta fram våra tankar om budgeten.

”På senaste kommunfullmäktige i Nordmaling klubbades en budget igenom som innebär mer besparingar inom främst äldre- & barnomsorg. Underskottet är enormt och vi vet att svångremmen måste dras åt. Men hur hållbart är det vägval som kommunledningen har tagit? Trots prognos 2016 om underskott 2018 tog de styrande partierna inga åtgärder förrän 2019. Istället beslutade man att till exempel höja politikerarvoden, endast Vänsterpartiet sa emot. Nu, inför 2021, väntar stängning av Tobiasgården i Gräsmyr. Glappet mellan centralort och byar växer i takt med avståndet mellan anhöriga. Löser vi krisen genom att spara in på möjligheterna att leva i hela kommunen?

I samma klubbslag minskas antalet elevassistenter och en ny rektor anställs. Behovet av elevassistenter är stort, investerar vi inte i barn och ungdomar idag kommer vi att få betala imorgon istället. Därmed sagt betvivlas inte behovet av rektorer, men barnens bästa måste komma först.

Många som överväger en flytt till Nordmalings kommun vill gärna bo närmare naturen och havet, även på landsbygden, men vem vill bo där det endast finns tomma hus och eftersatta vägar? Vilka företag vill etablera sig i en tom by? Kapar man bara i det som gör människors liv tryggt och drägligt blir Nordmalings kommun en trist plats att leva på. Hur kan politiker och tjänstemän kräva så mycket av befolkningen utan att själva föregå med gott exempel?

Vänsterpartiets budget föreslog effektivisering av politiska kostnader inklusive sänkta politikerarvoden till ursprunglig nivå 2018. Vi föreslog även att hålla vissa fullmäktige och andra möten på kvällstid för att undvika kostnader för förlorad arbetsinkomst samt ur ett demokratiperspektiv där fler kan delta. Många bäckar små, men framförallt en signal till medborgarna att politiker och tjänstemän drar sitt strå till stacken. Politikerna måste bekänna färg.

Vänsterpartiet föreslog även en skattehöjning på 50 öre, dvs 0,5 %. Med detta hade kommunen bl.a. kunnat behålla Tobiasgården, omvårdnadspersonal, och antalet elevassistenter, utvecklat bibliotekets verksamhet och kunnat spara i ladorna inför kommande tider. Vad svarar befolkningen om vi ställer nedmontering av samhället mot att betala 0,5 % mer i skatt?

Pandemin har klargjort att en försvagad välfärd gjort mer skada än nytta. Den yttersta domen faller på valdagen 2022. Kommer styrande partier i Nordmaling kunna möta väljarna och säga att de gjorde allt i sin makt? Just nu är svaret nej.

Vänsterpartiet Nordmaling”

Publicerad i:
Folkbladet 4/7-20
Västerbottens-Kuriren 5/7-20

Kopiera länk