Nyheter

2020 – Ett minst sagt märkligt år

Fridens liljor kamrater!

December månad rullar in och året går mot sitt slut. Det har varit ett minst sagt märkligt år och vi har alla mer eller mindre berörts av Covid-19’s framfart.
Hur denna pandemi i slutändan slår mot vårt samhälle lär vi inte förstå förrän långt in i framtiden. Beslutsfattare har agerat efter bästa förmåga och vi får trots allt försöka enas om att alla gjort sitt bästa.
Alla har dock inte haft de bästa av förutsättningar.

Det har tydliggjorts hur sköra många verksamheter är och hur försvagade de blivit av nyliberala marknadslösningar.
När sjukvården gått på knäna har borgerligt styra regioner fortsatt nedskärningar, det är skamligt. Medan Kultursverige ropat efter hjälp i en för dem helt torrlagd arbetsmarknad har de fått smulor från bordet medan bland annat flyglobbyn smort kråset och gått mätta ur pandemin.
Det är tydligt hur den högervridna regeringen åsidosätter mjuka värden för att sitta tryggt i knäet hos Kapitalet. De har gjort sitt bästa under pandemin, det har tyvärr inte varit bra nog och prioriteringarna har enligt oss varit felaktiga.
Att Sverigedemokraterna inte kunde skylla all världens problem på nyanlända gjorde att de tystnade tvärt under pandemin. Det visade än en gång att detta parti inte kan företräda kengarna utan endast bedriver en populistisk politik för att sätta sig i famnen på storkapitalet när första chans ges. Men det visste vi ju alla redan.

Här i kommunen har vi i Vänsterpartitet fortsatt vårt arbete för att bedriva en förståndig politik. Vi har bland annat föreslagit en skattehöjning för att gemensamt kunna mota kommunens dåliga ekonomi i grind. Det röstades självklart ner av majoriteten.
Vi ser tydligt att en skattehöjning är nödvändig för att kunna fortsätta investera i HELA kommunen och höja standarden för alla medborgare snarare än att avveckla.
Nåväl, skam den som ger sig. Vi tror nog att de styrande i kommunen kommer ta sitt förnuft till fånga vad det lider!

Vi i Vänsterpartiet Nordmaling ser fram mot ett 2021 då vi fortsätter ett kreativt arbete för att ena människor, stå upp för frihet, jämställdhet, antirasism och ett hållbart samhälle. Det är vår plikt för såväl de som gått före oss, som de som kommer efter.
Vi säger som Leonard Cohen, ”there is a crack in everything – that’s how the light gets in.”

Viktor Krutrök, ny ordförande för Vänsterpartiet Nordmaling
Jag är ny som ordförande för Vänsterpartiet Nordmaling, Viktor heter jag och kommer ursprungligen från Vittangi, en by utanför Kiruna. Jag har bland annat arbetat som gruvarbetare, administratör, inom hemtjänst och som lärare. Framförallt är jag kulturarbetare sen runt 15 år. Jag har arrangerat festivaler, arbetat kulturpolitiskt och inom föreningslivet.
Jag brinner för landsbygden, civilsamhället och människors förmåga att samarbeta oavsett bakgrund eller världsåskådning i mindre samhällen. Det är en stor ära att axla ordförandeskapet för Vänsterpartiet i en kommun som så tydligt behöver en tydlig vänsterpolitik. Jag ser fram emot att genomföra spännande saker i partiföreningen för alla medborgare och stötta våra folkvalda politiker i deras viktiga arbete för att hela Nordmalings kommun ska växa, bli bättre och mer inkluderande.

Jag vill tacka min föregångare Niklas Westermark för hans enträgna arbete för hela kommunen. Niklas studerar till läkare och gör praktik i Sundsvall just nu, men han förväntas komma tillbaka till kommunpolitiken lagom till valet 2022.

Jag vill rikta ett extra stort tack till mångåriga styrelsemedlemmen och ordförande Bengt Eriksson som nu lämnar styrelsearbetet. Tack Bengt för ditt engagemang och din kamp för ett bättre samhälle!

Ta hand om er alla där ute, följ restriktioner, handla lokalt och stötta kommunens företag. Ring en vän, kör videosamtal, om du har tid – engagera dig i stödlinjer, nu under julen blir det väldigt tydligt hur ensamma många är.
Ta det lugnt i trafiken och håll gärna julen vit – särskilt för barnens skull.

Vänligen
eder ordförande, Viktor Krutrök

Kopiera länk